Днес отбелязваме Въздвижение на Светия кръст Господен – един от големите празници в

...
Днес отбелязваме Въздвижение на Светия кръст Господен – един от големите празници в
Коментари Харесай

На 14 септември почитаме Кръстовден – Въздвижение на светия Кръст Господен!


Днес отбелязваме Въздвижение на Светия кръст Господен –  един от огромните празници в християнския календар.

На  Кръстовден църквата приканва вярващите да се поклонят на Кръста като оръдие на Христовата победа над прегрешението и гибелта. Поклонение на Кръста Господен се прави още три пъти през годината - на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък и на 1 август.
Според църковното поверие света Елена - майката на император Константин Велики, която била ревностна християнка, се отправила към Светите земи в Палестина. Тя тръгнала, с цел да потърси гроба Господен, който два века по-рано бил покрит от гонителите на християните. Усилията ѝ се увенчали с успех –  намерени били пещерата на гроба, както и три кръста. Кой от трите бил Христовият кръст се схванало, когато посредством допиране с един от тях бил възкресен неотдавна умрял човек.

Частица от този животворящ кръст Елена изпратила на сина си в Константинопол, а самият кръст бил положен в основната йерусалимска черква. След време над пещерата на Гроба Господен бил издигнат храм, който съществува и до през днешния ден. Той е осветлен тържествено на 14 септември 335 година На този ден се събират хиляди поклонници. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига, или го " въздвижва ", над главите на присъстващите. От това " въздвижение " получава своето име и празникът.
На Кръстовден се съблюдава непоколебим пост. Прави се водосвет и свещениците ръсят с кръст по домовете за благословение.
По традиция доста хора се стичат да посрещнат празника и да се помолят за здраве в местността Кръстова гора в Родопите, където се има вяра, че е заровена парченце от Разпятието. Всяка година в нощта на 13 против 14 септември на мястото се отслужва божествена света литургия.
Вярва се, че когато човек спи навън на Кръстова гора, Господ лекува в съня.
Народният празник е обвързван с края на летния и с началото на есенния селскостопански сезон. От Кръстовден или от Симеоновден (1 септември) може да стартира сеитбата на зимните житни култури. На Кръстовден се " осветява " семето за посев. В някои региони на страната празникът е наименуван гроздоберник, тъй като стартира гроздоберът.
По традиция хората нощуват в Кръстова гора, вярвайки, че техните молебствия, навръх това място и в нощта на празника, ще се осъществен. 
Кръстова гора се извисява на 1545 метра надморска височина.
Десетилетия наред към този момент на най-високата част на поляната се извисява признакът на християнската вяра –  кръстът.

 Някога, преди доста години, тук била мандрата на Бачковския манастир. Редом с пастирите и майсторите мандраджии, на Кръстов връх били изпращани и монаси и послушници, грузинци и българи. Вероятно по същото време тук е зародил и дребен манастир, именуван " Света Троица ", който бил зависещ на Бачковската света обител.
Предполага се, че изпратените на Кръстова гора монаси са съумели да измолят от игумена на манастира да им подари огромната Бакурианова икона от златна сплав с вградените в нея парчета от Животворния Христов Кръст, с цел да украсяват своя Троицки манастир.
През тридесетте години на предишния век почнали да идват поклонници от цялата страна. Водила ги вярата, че тук ще намерят излекуване.
В края на осемдесетте години на 20 век по самодейност на локални хора била открита подписка за събиране на средства за създаване на нов православен храм на Кръстова гора. Праз есента на 1995 година храмът е бил подготвен.
През идващите години в непосредствена непосредственост до храма израснаха 12 нови параклиса, построени със средства, набрани от волните пожертвования на християните от страната.
В предговора на книгата " Алилуя на хълма. Св. Троица –  Кръстова гора " написа, че от Кръстова гора никой не си потегля неутешен от своя дом. Това е единственото място, където от ранна пролет до късна есен, всеки петък против събота, се отслужва Всенощно бдение и Божествена Св. Литургия. Много вярващи идват тук да се помолят за амнистия и излекуване. Вярва се, че човек в случай че остане там най-малко една нощ под звездите, зареден с религия и обич, отправящ откровена молба към Бога - ще му се даде свише силата да се оправи с несгодите, ще получи отговор на молбите си.

В столичния храм „ Възнесение Господне " в кв. „ Яворов “ се съхранява скъпоценна парченце от Кръста Господен.
  Имен ден честват  Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана.
Величаем тя, Живодавче Христе,
и чтим Крест Твой Святый,
имже нас спасл еси от работы вражия.
 
" Кръстът е страж на цялата вселена;
 Кръстът е хубостта на Църквата;
 Кръстът е одобрение на верните;

 Кръстът е популярност за ангелите и рана за демоните. " >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР